Sammen med vennerne fra morgen til aften

Badning under markvander, lange snakke, kortspil på værelset og ikke mindst masser af knus er vigtige ingredienser i efterskolelivet.

Efterskoleliv er meget andet end faglinjer, undervisning, ture, fællesspisning, aftensang, morgensamling og alle de andre aktiviteter, man kan læse ud af et skema og et dagsprogram. Det er også alt det, der sker, når man samler en hel flok unge i rammer, der indbyder til fællesskab og skøre påfund.
- Kan i huske dengang, vi løb trolderuten i undertøj og kom forbi en markvander. Så måtte vi bare ned og bade under den, og det var helt koldt og mørkt, griner Maria Eriksen, der gik på Kongeådalens Efterskole i 2011/2012.
Veninderne griner. De kan tydeligt huske alle deres skøre påhit og fede oplevelser. Og de bekræfter hinanden i, at når man er på efterskole, får man lyst til at lave nogle mærkelige ting, og bliver mere frisindet. Man tænker ikke så meget over image, og hvad andre tænker om en.
- Men der er ikke nogle, der ved der, er der, spørger Esther Dyngby Jensen med et fnis.
Venindeflokken har lavet mange skøre ting sammen på efterskolen. Som dengang de cyklede adskillige kilometer med en gyngehest. Det var en gave til en af pigerne på efterskolen, der havde fødselsdag. Og så skulle der selvfølgelig holdes surprise party. Også selv om ens efterskole ligger langt fra butikker, og man må cykle meget langt efter den rette gave. I dag bliver gyngehesten givet videre som gave i venindeflokken, når der er noget at fejre. 

De små ting gør oplevelsen stor

Det betyder meget for både venskaber og skøre påfund, at man bor sammen med en værelseskammerat. Det giver mange gode stunder.
- Man får mange interne jokes, og et helt specielt forhold til hinanden, siger Signe Langelund, og Maria supplerer:
- Og de nætter, hvor man ligger og snakker mange timer om alt muligt hele natten.
Veninderne ser også tilbage på aftener, hvor de spillede 500 eller Tegn&Gæt, weekender hvor de lå og så film i en hule under et bord, og aftensang hvor alle var samlet. 
- Det er alle de små ting, der gør det hele til en meget stor ting, siger Esther.

Det er alle de små ting, der gør det hele til en meget stor ting.

Man kan være sig selv

Efterskoleliv handler ikke om facade, glamour og perfekte liv. Man er sammen, både når man er glad, og når man er trist.
- Man ser også de negative sider af hinanden, og når man er ked af det, går der ikke længe, før der er en, siger Tilde Petersen.
Og når man alligevel er sammen hele siden, kan man lige så godt være sig selv.
- Vi ved, at vi prutter jo alle, så hvorfor ikke gøre det sammen, griner Esther.
- Ja, man bliver lidt ligeglad, når man går rundt i nattøj sammen, siger Maria, der allermest savner, at der er mennesker over det hele, og at der altid er nogle at være sammen med og snakke med.
Sådan havde Thomas Heden Andersen det allerede, mens han gik på efterskolen i 2013/2014.
- Jeg vil da gerne indrømme, at hver gang, der var en forlænget weekend, så var jeg klar til at komme tilbage på skolen, så snart dørene åbnede, siger han, og giver et stort knus.

- Du får også lige et knus. Sådan er det at være på en efterskole, smiler han.