Håndværks-efterskole i Sønderjylland

Stigende interesse for håndværk

Det har i mange år været det talte og skrevne sprog, der har domineret. Både inden for uddannelsessektoren og i erhvervslivet. Det skabende sprog i form af et håndværk har derimod været nedprioriteret, og der er færre og færre, der mestrer de klassiske håndværk. Men nu er interessen for de håndværksmæssige fag begyndt at spire igen. De unge mennesker ønsker i højere og højere grad også at kunne klare sig uden for bøgerne og skærmen, og det imødekommer vi på Kongeådalens Efterskole, hvor vi synes, at det har stor værdi, at man kan bruge både hænder og hoved.

Fokus på bæredygtige og kreative løsninger

I vores håndværksmæssige valgfag – Værksted og Design - forsøger vi at gøre op med den ”brug og smid væk”-kultur, der præger vores samfund, og i stedet lære eleverne værdien i at genbruge og reparere tingene. Men vores håndværksmæssige fag handler også om at tænke kreativt. Hvis man gerne vil spise rucolasalat og tomater hele året, hvorfor så ikke prøve at finde en måde at dyrke det selv? Det er den slags spørgsmål, vi beskæftiger os med og forsøger at finde løsninger.

Håndværk og design for både drenge og piger

De håndværksmæssige valgfag på Kongeådalens Efterskole giver både piger og drenge mulighed for at arbejde med alt fra keramik, glaskunst og trædrejning til svejsning, elektronik og fremstilling af personligt værktøj. Læs mere om, hvad vi laver i valgfagene Værksted og Design.

Det handler om at gøre sig umage

I undervisningen har vi fokus på både proces og færdigt resultat. For os er det vigtigt at være nærværende og gøre sig umage. Det giver en følelse af stolthed og tilfredsstillelse, når man har gjort sig rigtigt umage og – måske efter at have forsøgt flere gange - endelig lykkes med at lave noget med sine hænder. At få det til at blive æstetisk og brugbart på samme tid.

Gode projekter tager nogle gange lang tid og kræver ihærdighed, og derfor er vores forskellige værksteder altid åbne og tilgængelige for alle eleverne – også i fritiden.