Vejledning i tidlige kartofler

Besøgte du os på Efterskolernes Dag 24. september 2017, fik du en pose af vores egne kartofler med hjem. Hvis du ikke allerede har spist dem men har gemt dem til foråret, hvor de kan bruges som læggekartofler, får du her som lovet en vejledning i den perfekte forspiring for tidlige kartofler:

Tidlige kartofler er et fantastisk forvarsel om sommerens komme. De kan løfte enhver ret op til en gastronomisk oplevelse og er der nogle tilovers, er en kartoffelmad, med nye kartofler i særklasse.

Opbevaring af kartoflerne hen over efteråret og vinteren skal være et køligt (ca 4o C) og mørkt sted. I begyndelsen af februar lægges kartoflerne et varmt (14 – 16o) sted i et lag stadig i mørke. Efter ca en uge har kartoflen sat spire, men de er tynde og skrøbelige. Det gælder om at få korte (max. 1 – 1,5 cm) og stærke spire. Så efter spirerne er kommet frem, kan du tænde for lyset (døgnet rundt) og evt. sænke temperaturen. Jo mere lys, jo mindre vokser spirene i længden, men bliver brede og stærke i stedet og det er det vi skal have. Begynder de alligevel at blive lange, er du nød til at sænke temperaturen yderligere. Den fugtigheden i spirerummet skal være høj ( 90 -95).

I den sidste halvdel af marts skal kartoflen i jorden. Inden da skal den lige vende sig til kulden, så det er vigtigt, at du slukker for varmen to – tre dage før den skal i jorden. Du kan evt. dække jorden til med klar plast et par dage inden, så temperaturen i jorden stiger lidt.

Så skal kartoflen i jorden med en afstand til næste kartoffel på 25 – 35 cm afhængig af kartoffelstørrelsen. Små læggekartofler tættest. I øvrigt skal du huske at en stor læggekartoffel giver mange små kartofler og en lille læggekartoffel giver få store kartofler.

Læg klar plast over bedet. Fjern plasten, når kartoflen er ca 10 – 15 cm oppe. Så har du nye kartofler til grundlovsdag. Det er selvfølgelig afhængig af hvilken sort du har. Hvis du har en af de meget tidlige sorter, kan du godt have kartofler før, men generelt kan vi sige at jo tidligere en sort jo mindre smag.

Når du skal spise den nye kartoffel, skal du huske, at den helst ikke må få lys og slet ikke sol inden den kommer i gryden. Sorter kartoflerne i tre grupper 1. omkring 2cm i diameter 2. mindre 3. større. Kog dem på 2 cm i 8 minutter mindre lidt kortere tid og større lidt længere. Efter de 8 minutter skal de ud af vandet med det samme. Den oftest forekommende fejl ved tilberedning af nye kartofler, er at de bliver kogt for længe og bliver derfor vandede.

Velbekomme!

Følg os på instagram

Response code is 429. Body: Page Not Found • Instagram

Error

Please wait a few minutes before you try again.

Something went wrong. Please report issue.